SCURTA DESTAINURIE A UNUI TANAR FEROVIAR (partea a II-a)

După cum v-am promis, revin cu o serie de articole din materialul primit la sediul FSTFR din – SCURTA DESTAINURIE A UNUI TANAR FEROVIAR

Ca o continuare a scurtei mele destainuiri, urmeaza o compilatie de relatari realizate in putinele momente in care timpul liber imi permite sa scriu macar partial gandurile mele legate de sistemul de transport feroviar conventional din Romania. Cea mai mare parte din acest material a fost realizata in vara anului 2010, suferind o serie de modificari ulterioare.Exista posibilitatea ca datorita modului de exprimare, unele aspecte sa prezinte un oarecare nivel de fatalitate sau pesimism poate exagerat. De aceea, nu as vrea ca dupa parcurgerea acestui material, sa se inteleaga faptul ca subsemnatul ar fi o veritabila „regina a dramei”. Nu de mult, cineva imi reprosa ca „am o viziune negativita supra existentei”, ca „sunt prea pesimist” mai ales cand ma refer evolutia caii ferate. Sincer, nu observ si nu percep absolut nici un aspect pozitiv sau vreo dovada a unei sperante (vagi) cand ma gandesc la domeniul caruia i-am dedicat toata tineretea. Desigur, vorbim de Romania. Cand disperarea si scarba sunt depasite, cand treci dincolo de acestea, ajungi sa te bucuri printre franturi pentru ca ,,macar in alte tari lucrurile stau incomparabil mai bine”. Dar niciodata SRTAINATATEA nu este ACASA.

Majoritatea considerentelor prezentate in continuare sunt axate preponderent asupra sistemului feroviar convențional din Romania prin prisma problemelor multiple cu care se confrunta acesta de peste 20 de ani. Ceea ce trebuie luat in considerare este faptul ca o parte din aspectele tratate in text s-au acutizat in ultimii ani. Altele prezinta o evolutie „cronica”. Vorba lui Lucian BOIA „Necazul este ca ceea ce nu merge intr-o societate ajunge sa strice si ceea ce merge”.

Pentru a intelege mai bine aspectele si rationamentele tratate, trebuie acceptata ideea conform careia lucrurile sunt privite si analizate prin prisma unei persoane care nu este de acord si nu ingaduie cele mai multe aspecte si evolutii din jurul sau. Unii percep atitudinea mea ca fiind o neadaptare sau tendinta puternica spre mizantropie.

Inchei prefata prin a prezenta o certitudine proprie, pe care poate unii s-ar incapatana sa o contrazica.

O asemenea certitudine caracterizeaza evolutia sociala si morala a acestor vremuri. Consta in faptul ca oricand am lua in considerare un „maine” fictiv, atunci cand noi cei de „astazi” vom ajunge acolo, in acel maine, vom accepta cu amar ideea ca „ieri era mai bine” si probabil ca „al doilea maine va fi si mai greu”. Cu alte cuvinte… involuam, un fapt care este valabil desigur si pentru calea ferata.  

COSIDERENTE CU PRIVIRE LA EVOLUTIA SISTEMULUI FEROVIAR DIN ROMANIA

INTRODUCERE

Avand in vedere persistenta unor nelamuriri intense legate de incertitudinea evolutiei problemelor cu care se confrunta in prezent sistemul feroviar din Romania, ar fi oportuna elaborarea unor prezentari ample, detaliate si bazate pe „luarea unui puls” obiectiv a situatiei de ansamblu reale. Putinii ceferisti adevarati rama si in acest sistem „in agonie”, au ocazia de a citi si contempla pe cat posibil, asupra unor chestiuni sensibile si redate intr-un mod de exprimare in care poate altii se tem sa o faca. Ideile, informatiile si teoriile prezentate in cele ce urmeaza sunt axate preponderent asupra domeniului feroviar din Romania si imi apartin. Nu constituie puncte de vedere, comunicari sau emiteri de idei a vreunei organizatii sau institutii. Este vorba de ceea ce traieste, simte si percepe in aceste vremuri incerte, cea mai mare parte din personalul angrenat in transportul pe calea ferata. Pentru o intelegere facila a mesajului acestui material, sunt adoptate o serie de deviatii catre domenii conexe transportului feroviar. Ma refer la ariile sociala sau geopolitica. Sistemul de transport feroviar conventional trebuie inteles in ansamblu si in integrat in zona economiei nationale (chiar internationale).

Sunt necesare pentru inceput cateva indemnuri initiale a caror scop nu este de a jigni pe cineva:

  • pentru cei care nu identifica nici o problema sau neajuns in ansamblul activitatii pe care o desfasoara la calea ferata, ar fi indicata incetarea citirii acestor randuri;
  • pentru orice angajat indiferent de pozitia pe care o ocupa, care nu isi doreste ceva in plus de la sistemul feroviar, este pe deplin multumit de activitatea pe care o desfasoara si mai ales nu are o “grija a zilei de maine”, acest material nu are relevanta;
  • unele abordari si idei ar pute fi interpretate sau chiar luate in deradere.

 Legat de ansamblul sistemului de transport feroviar, pentru a intelege mai usor cauzele directe si indirecte care au dus la starea de fapt din prezent, trebuie luate in considerate sase aspecte ce ar putea fi considerate ca idei de baza:

  • oricine poate avea sansa sa acumuleze mai multa sau mai putina experienta si informatii in diverse domenii (chiar prin simpla prezenta intr-un sistem – in acest caz, calea ferata). Unii ies la pensie fara sa cunoasca prea multe din ceea au profesat. In acelasi timp, nu toti au harul sau sansa de a intelege lucrurile in profunzime si de a deveni un bun profesionist. Daca nu exista o baza pe care sa fie dezvoltate cumulativ calitatile si virtutile, o persoana nu poate evolua pe cale profesionala sau intelectuala;
  • deseori in istoria societatii umane, cele mai mari valori cei mai mari specialisti, inventatorii celebri sau cei care au revolutionat tehnica, nu au fost obligatoriu oameni cu o mare experienta, fiind vorba de oameni bine intentionati, pregatiti, documentati si cu un oarecare har, de cele mai multe ori persoane tinere dar “nelinistite”;
  • de va fi sa supravietuiasca in continuare generatia noastra (ma refer aici la supravietuirea perceptiva) si de va fi ca aceasta sa evolueze si sa faca fata razboiului ideologic acerb si uneori neloial ce se da intre marile sfere de influenta, toate acestea vor avea loc numai cu un nivel profesional cat mai inalt si prin dobandirea unor cunostinte corecte. Nu este relevant volumul de cunostinte de pare le dobandesti, ci modul cum le utilizezi si calitatea acestora. Doar printr-o puternica campanie de informare si formare consecventa generatia noasta “de sacrificiu” va izbavi;
  • deprofesionalizarea si dezinformarea in masa a tinerilor, constituie cei mai mari dusmani nevazuti pe termen mediu si lung al unei natiuni.

 Extrapoland ultimele doua idei adaptandu-le la domeniul feroviar, le-am putea reformula astfel:

  • de va fi sa supravietuiasca in continuare calea ferata din Romania si de va fi ca aceasta sa evolueze facand fata concurentei modale intense si uneori neloiale cu ceilalti actori din piata transportului terestru, toate acestea vor avea loc numai cu un nivel cat mai inalt profesional al tuturor angajatilor. Doar printr-o puternica campanie de informare si formare profesionala corecta “specia” de ceferist veritabil (acum fiind de sacrificiu), va izbavi;
  • deprofesionalizarea si dezinformarea in masa a angajatilor constituie cei mai mari dusmani nevazuti pe termen mediu si lung al caii ferate.

 Este vorba de fapt despre o aglutinare masiva a intregului personal. Asupra acestui aspect, se va insista in cadrul prezentului material.

Trebuie sa acceptam o idee de baza , utila pentru perceperea imensului rau care ce face sistemului feroviar in contextul politic al Romaniei: Cea mai buna si bine pusa la punct conspiratie este cea a carei efecte par pentru oamenii de rand ca fiind fenomene si intamplari ce apartin cursului normal al vietii sau ca apartin sortii. 

 REVENIND LA CALEA FERATA

Referitor la intrebarea des intalnita pe care si-o adreseaza unii „Ce se intampla cu calea ferata la noi si de ce asa?” este necesar a fi scrise poate carti intregi. In ultimii ani lucrurile au avut tendinta de a fi scapate de sub control, din multe punctele de vedere.

Este dificil de identificat cu o precizie de 100% cauzele involutiei domeniului feroviar, in ciuda faptului ca sunt realizate pana in prezent o serie de studii. Nici unul nu a prezentat eligibilitate si astfel nu a fost implementata vreo strategie coerenta. Sistemul este cunoscut si studiat intens, atat din punct de vedere a corelatiei dintre factorii determinanti pentru buna functionare, cat si a elementelor perturbatoare. Lucrurile sunt complexe si greu cuantificabile.

Problemele si elementele negative din sistem existau si in perioada dinainte de 1989. Dar acum, intr-un context sensibil diferit de a fi vazuta si perceputa calea ferata la nivel politic, toate acestea s-au acutizat si au iesit la suprafata. Din pacate, intre timp au devenit „cronice”.

Are loc o lupta acerba impotriva a tot ceea ce inseamna: gandire inginereasca, concept modern, noutate, fiabilitate, eficienta, cercetare, corectitudine, respect pentru angajati etc. Suntem martorii unui amplu conflict intre generatii, dur si intens. Exista parti de vina ce apartin ambelor tabere. Este vorba atat de personalul de executie cat si cel ingineresc – TESA. O mare parte din generatia veche pentru care se merita a avea tot respectul pentu varsta si experienta (fiind formata si activand peste 30 de ani inainte de Revolutie intr-un sistem comunist ale carui principii erau elaborate sa functioneze in cadrul unui alt context social, politic si strategic), nu doreste sa accepte modalitati si concepte noi de gandire.

Aspectul evocat nu poate fi generalizat. Nu trebuie interpretat aici ca sistemul comunist nu a avut si parti bune. A avut, chiar multe. Desigur, a avut si parti rele.”

 

SHARE

133 Responses

  1. “Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie vor judeca astăzi recursul în dosarul “Transformatorul”, în care fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată”

  2. Cred că dacă Codul Etic al Personalului CFR Călători se va vinde ca și MERSUL TRENURILOR atunci acesta va fi mult mai bine vândut decât MERSUL TRENURILOR pentru că trenurile de călători ale CFR Călători și-așa s-au împuținat…

  3. În Codul Etic al Personalului CFR Călători se vorbește că este stipulat că orice persoană poate sesiza Conducerea CFR Călători cu privire la încălcarea prevederilor Codului Etic de către salariații CFR Călători. Păi Codul Etic se va vinde ca și MERSUL TRENURILOR ?

  4. În Codul Etic al Personalului CFR Călători la art.18.-(1) litera a) se vorbește că este stipulat că orice persoană poate sesiza Conducerea CFR Călători cu privire la încălcarea prevederilor Codului Etic de către salariații CFR Călători. Înseamnă că Codul Etic al Personalului CFR Călători va fi prelucrat la nivel national cu toți cetățenii ? Sau pentru reclamațiile cetățenilor nemulțumiți care vor sesiza Conducerea CFR Călători pe motivul că mecanicul de locomotivă a întârziat trenul de călători sau că nu a dat căldură suficientă etc, referitoare la faptul că trenul are prea puține vagoane sau că nu există confort suficient, pentru întârzierea trenurilor de călători etc vor fi găsiți de vină tot salariații CFR Călători pe mai noul motiv dat de Codul Etic, respective de încălcarea prevederilor Codului Etic al Personalului CFR Călători ?

  5. Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, a declarat, intr-un interviu acordat Mondo News, ca va introduce un mecanism de supraveghere si control la companiile din subordinea institutiei pe care o conduce, prin care sa fie monitorizat managementul privat.

    Masura are ca scop eficientizarea si transparentizarea companiilor de stat controlate de Ministerul Transporturilor, cu alte cuvinte statul va urmari modul in care managementul privat serveste intereselor acestor companii.
    Atata timp cat avem companii de stat in subordine, ca buni proprietari, indiferent ca ne numim manageri privati. Ceea ce se intampla in momentul de fata in foarte multe companii, ne arata ca acesti manageri privati nu numai ca nu actioneaza ca buni proprietari, dimpotriva, favorizeaza concurenta privata. Concurenta este libera, binevenita, dar atata timp cat reprezentam o companie, fie ea si de stat, trebuie sa fim loiali si sa tinem cu compania pe care o reprezentam”, a declarat, in exclusivitate pentru Mondo News, Ramona Manescu.
    Ca sa aveti rezultatele scontate Dna. Ramona Manescu, trebuie sa faceti curatenie generala la CFR Calatori , afara cu smecherii de dorobanti .

  6. În Codul Etic la art.16.-(1) se vorbește că este stipulat că Personalul CFR Călători este obligat să evite producerea oricărui prejudiciu societății, acționând ca un bun proprietar. Dacă salariatul consideră că este un prejudiciu inventat și introduce acțiune în instantă , atunci va fi sancționat disciplinar că acționează contrar intereselor societății ? Cine știe să-mi spună précis ?

  7. Cred că ar trebui să fie atente și SINDICATELE din CFR Călători pe unde își afișează documentele și pe ce birouri își pun însemnele pentru că la ,,Libertatea Opinilor,, în Codul Etic al Personalului CFR Călători la art.8. (4) mi-a spus cineva că se interzice afișarea în spațiile aparținând CFR Călători , de însemne ori documente ale organizațiilor sindicale, cu excepția locurilor special amenajate. Așa că mă întreb și vă întreb dacă sindicatelor care li se ia sediul sau cărora nu vrea administrația să le dea sediu înseamnă că nu pot să-și pună însemnele nicăieri în spațiile CFR Călători, iar documentele pe care Sindicatele din CFR Călători vor să le afișeze pentru a le aduce la cunoștință membrilor de sindicat ce sunt salariați ai CFR Călători se vor afișa numai în locuri special amenajate și probabil numai pentru locurile special amenajate pentru care CFR Călători își dă acordul și probabil numai dacă CFR Călători își dă acordul, pentru că dacă nu este un sindicat agreat de conducerea CFR Călători nu știu dacă își va da acordul pentru înființarea de spațiu special amenajat pentru afișarea documentelor sindicale?
    Cred că în Atenția Sindicatelor ar trebui să fie și art. 19.-(1) despre care se vorbește că s-ar vorbi de sancțiunile disciplinare pentru cei care încalcă dispozițiile Codului Etic al Personalului CFR Călători…

  8. Ce ne surprinde pe toti este faptul ca totusi Corpul de Control al Premierului care a trecut pe la CFR Calatori nu a scris nimic, de ce oare ?
    DNA SI DIICOT STIU ?

  9. LA TRANSPORTURI SE FURA CA IN CODRU ?

    “Raportul de control privind jaful de la Electrificare CFR S.A., muşamalizat de doi locotenenţi ai lui Relu Fenechiu, Cristian Ghibu şi George Micu .
    Redresare doar pe hârtie…”
    Parca seamana cu ce se intampla pe la CFR Calatori ?

  10. Art 11. (2 ) litera c) din Codul Etic al Personalului CFR Călători prevede că personalul CFR Călători are obligația de a nu formula sesizări sau plângeri calomnioase care să aducă atingere onoarei, reputației și demnității persoanelor din cadrul societății. Cine constată că sesizările sau plângerile sunt calomnioase sau sunt temeinice și fondate în legătură cu atingerea onoarei, reputației și demnității persoanelor din cadrul societății ?

    1. Răspuns: Directorul General+conducerea la vârf a societății(adică apropiații acestuia).
      Ai dreptul să aduci elogii, cântece-poezii de slavă, cuvinte de laudă manifestări pro menegment SNTFC(*80-*89).Cu alte cuvinte, fi bărbat și dăți demisia.

  11. Art.4. e) dinCodul Etic al Personalului CFR Călători ce se referă la Conflictul de interese face cumva referire și la faptul că dacă introducem acțiuni în instant pentru nerespectarea acordării drepturilor noastre salariale neplătite, acest lucru contravene interesului societății și se încadrează la conflicte de interese ? Cine poate să-mi răspundă exact ? Aștept un răspuns…

    1. Da. Mai exact, dacă dorești să-ți recuperezi sumele neacordate(tăiate) din CCM, CI și care prin bunăvoința Managerului Privat le-am pierdut în 2013, referire directă la zilele de CS (cu acceptul unor lideri de federații), atunci DA conform aberantului Cod Etic (care-mi încalcă drepturi constituționale) ni se desface contractul de muncă.
      Apropo, nu știu câți au observat dar prin ziua de CS nu s-a tăiat o simplă zi din salariu, toți am fost plătiți prin tăierea a 2 clase de salarizare(anexa 1 CCM), după care s-au adăugat restul(tariful orar a plecat de la cl.31 la mecanic). 8 x cca.300=2400 lei tăiați din munca noastră. Nu ni s-a dat al 13-lea salariu, ni s-a tăiat al 12-lea salariu.

Share:

Alte articole