INFORMARE DUPĂ ÎNTÂLNIREA DIN 28 SEPTEMBRIE DE LA SECRETARUL GENERAL AL GUVERNULUI

În data de 28 septembrie 2017 reprezentanţii federaţiilor sindicale feroviare s-au reîntâlnit cu Secretarul General al Guvernului României pentru pentru a relua discuțiile pe problemele sistemului feroviar ridicate săptămâna trecută cu care se confruntă sistemul feroviar. Din partea Secretariatului General al Guvernului au participat: Secretarul General Mihai Busuioc, consilierii Horia Ghimbuţeanu, George Faraianu, Nichita Dumitru. Din partea Ministerului Transporturilor a participat Secretarul de Stat Ninel Cercel. Din partea federaţiilor feroviare au participat Rodrigo Gabriel Maxim -Preşedinte Federaţia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România, lulică Măntescu – Preşedinte Federaţia Mecanicilor de Locomotivă din România, Florin Dobrescu – Preşedinte Federaţia Naţională “Drum de Fier”, Liviu Grab – Prim-Vicepreşedinte – Federaţia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România, Radmilo Felix – secretar General Federalia Mecanicilor de Locomotivă din România, Nicolae Grigore – Federaţia Naţională a Sindicatelor din Transporturi “ELCATEL”, Cristi Bobe – Sindicatul Feroviar AFER, Irina Petrescu – Sindicatul Feroviar AFER.

  • Referitor la decizia AFER nr. 63/06.09.2017, prin care se diminuează retroactiv salariile personalului, Secretarul General al Guvernului a arătat că în cursul zilei de astăzi va avea o discuție cu reprezentanții Curții de Conturi pe această problemă iar luni 2 octombrie, la ora 10.00 va fi luată o decizie în acest sens.
  •  Referitor la PL-x 37/2017, Proiectul de lege privind Statutul Personalului Feroviar, se va convoca, sub medierea Secretariatului General al Guvernului și a Ministrului pentru relația cu Parlamentul, Viorel Ilie,  în termen de 2 săptămâni, o întâlnire cu toate ministerele implicate în avizarea proiectului de lege, pentru a putea fi emis un punct de vedere comun care să fie trimis Camerei Deputaților, în vederea deblocării procesului legislativ aferent acestui proiect de act normativ.
  • Referitor la rectificarea bugetară, s-a arătat că rezultatul acesteia se va materializa în diminuarea alocațiilor pentru întreținerea infrastructurii feroviare și a celor pentru transportul de călători, fiind în pericol de a fi afectate inclusiv salariile personalului. În condițiile în care CFR Călători a pierdut această alocație pe primele 3 luni ale anului, pentru că în acea perioadă Guvernul nu adoptase contractul de servicii publice în transportul feroviar de călători, iar prin rectificarea bugetară se mai diminuează suplimentar din alocație, CFR Călători urmează să iasă din zona profitabilă și să înregistreze pierderi, fiind chiar obligată de a-și reduce prestația (numărul de trenuri) stabilită prin contractul de activitate.
  •  S-a solicitat urgentarea fuziunii prin absorbție a societăților reparatoare de locomotive la cele doua companii feroviare, CFR Calatori si CFR Marfa.
  • A fost solicitată elaborarea de bugete multi-anuale pentru proiectele mari de reparare-dotare cu material rulant, precum și pentru investițiile mari în infrastructură. Secretarul General al Guvernului a arătat că este în intenția Ministerului Finanțelor de a introduce acest tip de finanțare multi-anuală.
  • Referitor la refuzul Consiliilor de Administrație de la CFR Călători și CN CFR SA de a invita reprezentanții sindicatelor la ședințele la care se discută probleme cu impact economico-social, Secretarul de Stat, Cercel Ninel, a promis că va rezolva această problemă pentru CFR Călători și că va discuta cu Secretarul de Stat, Mircea Biban, care răspunde de activitatea CN CFR SA, pentru a rezolva situația sesizată și la CN CFR SA.

În cursul săptămânii următoare va avea loc, la Ministerul Transporturilor, o întâlnire comună a reprezentanților federațiilor feroviare cu reprezentanții conducerii Ministerului, și ai societăților feroviare, mediată de Secretariatul General al Guvernului, pentru rezolvarea problemelor care sunt de competența Ministerului sau a societăților. În data de 4 octombrie va avea loc, la Guvern, o întâlnire pentru a găsi o soluție de recuperare a accizei la combustibilul utilizat la transporturi.

Ataşat este răspunsul la una din adrese înaintate către SNTFC CFR Călători SA… vezi aici răspunsul CFR Călători la actul SUS CFR Călători nr 49 din 18.09 – copie

SHARE

2 Responses

  1. PL-x 37/2017, Proiectul de lege privind Statutul Personalului Feroviar, se va convoca, sub medierea Secretariatului General al Guvernului și a Ministrului pentru relația cu Parlamentul, Viorel Ilie, în termen de 2 săptămâni, o întâlnire cu toate ministerele implicate în avizarea proiectului de lege, pentru a putea fi emis un punct de vedere comun care să fie trimis Camerei Deputaților, în vederea deblocării procesului legislativ aferent acestui proiect de act normativ.,așteptăm să ne informați