Ordonanța de urgență nr. 82/2017 pentru modificarea și completarea unor acte normative, prin care se modifică și unele articole ale legii 62/2015 – Legea Dialogului Social, cu privire la negocierea CCM-urilor și a actelor adiționale în perioada 20 noiembrie – 20 decembrie 2017

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 902 din 16.11.2017, a fost publicată Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 82/2017 pentru modificarea și completarea unor acte normative, (care se aplică de la momentul publicării), prin care toți angajatorii din ROMÂNIA sunt obligați să demareze negocieri colective cu proprii salariați, în vederea majorării salariilor brute. Măsura vine în contextul trecerii contribuțiilor de pensii (CAS) și sănătate (CASS) în totalitate în sarcina angajaților. Obligația impusă de Executiv este valabilă pentru perioada 20 noiembrie – 20 decembrie 2017.

Tot prin derogare de la Legea dialogului social, Guvernul a stabilit că este obligatorie negocierea colectivă a actelor adiționale la contractele și acordurile colective de muncă în vigoare.

„(…) în unitățile în care nu există sindicat reprezentativ afiliat la o federație reprezentativă la sectorul de activitate, la negocierea contractelor/acordurilor colective de muncă sau a actelor adiționale, după caz, pot participa reprezentanți ai federației sindicale, în baza mandatului sindicatului, împreună cu reprezentanții salariaților”, este precizat în actul Guvernului.

De asemenea, dispozițiile OUG nr. 82/2017 prevăd că, „în unitățile în care nu există sindicat la negocierea contractelor/acordurilor colective de muncă sau a actelor adiționale, după caz, pot participa reprezentanții salariaților împreună cu un reprezentant al unei federații reprezentative la sectorul de activitate sau a unei confederații sindicale reprezentative la nivel național, la invitația reprezentanților salariaților”.

Obligația a demara negocierile colective și de a negocia actele adiționale, pentru majorarea salariilor brute, în contextul transferului CAS și CASS în totalitate la salariați, se aplică în perioada 20 noiembrie – 20 decembrie 2017. Totuși, ordonanța nu face nicio referire la posibile sancțiuni în cazul în care angajatorii nu-și respectă obligația legală. Legea dialogului social prevede doar aplicarea unei amenzi între 5.000 și 10.000 de lei pentru refuzul angajatorului de a începe negocierea contractului colectiv de muncă.

Vedeți aici textul OUG nr. 82/2017 …https://legeaz.net/monitorul-oficial-902-2017/oug-82-2017
Descarca aici ….oug-82-2017-pdf

SHARE

4 Responses

  1. Prin ordonanta de urgenta se modifica/deroga de la o LEGE ORGANICA? Oare este o negociere reala?Ce si cum se va putea negocia si ce se va obtine in conditiile in care SUNT CCM IN DERULARE? Nu se specifica nimic despre vre-o modificare/derogare la art.164 “Pe durata valabilităţii unui contract sau acord colectiv de muncă angajaţii nu pot declanşa conflictul colectiv de muncă.”! Oare “partile sunt egale si libere in negociere”…? Daca una din parti (sindicala) nu “e multumita” de negociere…NU POATE FACE NIMIC! Nu ca ar fi facut ceva…exemplu când nu mai exista CCM (expirase perioada de valabilitate)…S-a vazut opinia ITM in oct.2015…dara’mite acum…când exista CCM inregistrat si in derulare…? Deci se impune o negociere… de ‘ochii lumii”…cat va vrea angajatorul..administratia…ata se va da…iar “negociatorii”..vor trebui sa accepte…ca nu au alta varianta….Întrebarea e cat se va da? daca se da 20-21% nu vom pierde – nu vom castiga….si nici macar scaderea impozitului nu va fi un plus pentru palmasi…daca va vi mai putin vom fi pierzatori…daca va fi mai mult…vom castiga nitel…un procent-doua acolo!

Share:

Alte articole