Protest în Piața Victoriei organizat de către Confederația MERIDIAN unde aproximativ 5.000 de oameni, reprezentanți a mai multor Federații Sindicale afiliate la această confederație au participat la miting

Confederația Sindicală Națională MERIDIAN, la solicitarea organizațiilor sindicale din structura sa, au organizat astăzi 16 noiembrie 2023, între orele 10.30 – 12,30, în Piața Victoriei din București, la sediul Guvernului României, un miting de protest față de Proiectul Legii privind sistemul public de pensii și a Legii nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare, unde au participat aproximativ 5000 de protestatari din întreaga țară.
Protestatarii au reprezentat lucrătorii din structura confederației, unde pe lângă membrii de sindicat ai FSTFR, au mai fost silvicultori, polițiști locali și polițiști naționali, militari în rezervă și personal contractual, funcționari publici din MAPN, mineri, funcționari publici, agricultori, Uniunea Spitalelor CFR etc.
Principala nemulțumire a organizațiilor sindicale este legată de Proiectul de Lege privind sistemul public de pensii adoptat de Guvernul României în ședința din data de 09.11.2023 și adoptat de Senat în data de 14.11.2023, care, în mod surprinzător prin celebrul articol 168 abrogă în mod expres, drepturi în vigoare prevăzute în statutele profesionale ale silvicultorilor, ceferiștilor și a altor categorii de personal, în ceea ce privește condițiile de pensionare. 
Totodată o altă nemulțumire a organizațiilor sindicale este și promulgarea Legii 296/2023, (legea austerității) prin care au fost promovate o serie de restricții pentru unitățile feroviare, astfel a fost depus un memorandum pentru ședința de Guvern (care se desfășura chiar în timpul protestelor) pentru exceptarea Companiei Naţionale de Căi Ferate “C.F.R.” S.A., a Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Călători ,,C.F.R. Călători” S.A., a Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă .,C.F.R. Marfă” S.A. şi a Societăţii Comerciale de Transport cu Metroul Bucureşti ,,Metrorex” S.A. de la prevederile art. XL şi XLI ale Legii nr.296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung.
De asemenea au fost proteste și pentru urgentarea aprobării BVC-urilor CFR CĂLĂTORI și CFR Infrastructură pe anul 2023 prin Hotărări de Guvern, acestea fiind incluse pe aceeați ordine de zi cu Memorandumul. 
Astfel, în urma acestei acțiuni, proiectele de HOTĂRÂRE A GUVERNULUI privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2023 ale Companiei Naţionale de Căi Ferate ,,C.F.R.” – S.A.respectiv al Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Călători “C.F.R. Călători” – S.A. aflate sub autoritatea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii au fost adoptate. 

SHARE

Share:

Alte articole

LA MULȚI ANI

La mulți ani! Fie ca Noul An să vă găsească cu gânduri bune prieteni dragi și să vă rezerve cele mai înalte realizări. Să avem

Read More »