Monthly Archives: septembrie 2015

INFORMARE 30.09.2015

Ieri 29.09.2015 la ora 13.00, comisiile de negociere a federațiilor sindicale feroviare reprezentative s-au întalnit la sediul SNTFC CFR Călători cu comisia de negociere a SNTFC CFR Calatori SA pentru o nouă rundă de negociere. Administrația a venit cu aceeași ofertă doar cu acordarea a căte un tichet de masă pe zi lucrătoare și încheierea unui nou Acord pentru două luni de zile. Organizațiile sindicale reprezentative nu au fost de acord cu oferta Administrației, astfel că astăzi 30.09.2015 la ora 14.00 va mai fi o nouă rundă de negociere.
Tot ieri 29 septembrie 2015 în jurul orei 17.00 la invitația Ministrului delegat pentru dialog social – domnul Liviu Pop, a avut loc o întalnire de lucru pe problemele ce sunt în sectorul feroviar cu delegați ai federațiilor sindicale feroviare. Din partea Guvernului Romaniei au participat Ministrul Finantelor Publice – domnul Eugen Teodorovici, Ministrul Transporturilor – domnul Iulian Matache si Secretarul de stat din Ministerul Muncii – domnul Adrian Marius Dobre.
Reprezentanții tuturor organizațiilor sindicale feroviare au atras atenția despre problemele și nemulțumirile ce sunt în rândul tuturor salariaților din sectorul feroviar prin imposibilitatea finalizării negocierilor colective derulate la nivelul unităților de cale ferată cu semnarea contractelor colective de muncă, astfel existând premisele declanșării cu data de 01.10.2015 a conflictului colectiv de muncă conform legislației în vigoare.
Ministrul Finanțelor Publice a adus la cunoștință reprezentanților sindicatelor feroviare, că împreună cu Ministrul Transporturilor vor identifica soluțiile pentru acoperirea resurselor necesare onorării solicitărilor formulate de către organizațiile sindicale la rectificarea bugetară din luna octombrie 2015, specificînd ziua de 21 octombrie 2015 la se adaugă și timpul necesar aprobării hotărârilor de guvern pentru modificarea bugetelor de venituri si cheltuieli ale unităților de cale ferată.
În discuție a fost adusă și problema stadiului în care se află proiectul de Lege privind Statutul personalului feroviar, unde Ministrul delegat pentru Dialog Social domnul Liviu Pop, a solicitat depunerea formei finale spre a fi promovat pe cale de inițiativă parlamentară.

LA METROREX SE POATE, LA CFR NU…

METROREX își face infrastructură nouă și își achiziționează material rulant nou , în timp ce CNCF ,,CFR,, SA nu poate nici să-și mențină infrastructura pe care o are, iar SNTFC,,CFR Călători,,SA se chinuie să înlocuiască scaunele improvizate și degradate ale mecanicului de locomotivă din posturile de conducere ale locomotivelor ce remorcă trenurile de călători …

INFORMARE 23.09.2015

Așa cum am arătat și în informarea anterioară, astăzi la ora 16.00 conducerile federațiilor sindicale feroviare reprezentative s-au întalnit la Ministerul Transporturilor cu conducerile celor trei companii feroviare (SNTFC CFR Calatori SA, CNF CFR SA si SNTFM CFR Marfă) si conducerea Ministerului Transporturilor, respectiv ministrul secretar de stat pentru probleme de dialog social. La fel ca și la ultima ședință, directorii celor  trei companii feroviare (SNTFC CFR Calatori SA, CNF CFR SA si SNTFM CFR Marfa) au declarat că nu pot rezolva aceste revendicări întrucât legislația actuală nu permite acest lucru. Doamna ministru secretar de stat Maria Magdalena GRIGORE a solicitat conducerilor celor  trei companii feroviare ca mâine 24.09.2015 să invite comisiile de negociere la sediile acestora pentru a continua negocierile pe fiecare unitate feroviară de stat în parte.

Tot astăzi ANSF a înaintat actul cu nr. 215/23.09.2015 în susținerea argumentelor că SNTFC CFR Călători poate să acorde aceste revendicări, act pe care  îl anexăm… descarcă act ANSF catre MT,_SNTFC si Comisia de Negociere

INFORMARE

Luni 21 septembrie 2015, conducerile federațiilor sindicale feroviare reprezentative s-au întalnit la Ministerul Transporturilor cu conducerile celor trei companii feroviare (SNTFC CFR Calatori SA, CNF CFR SA si SNTFM CFR Marfă) si conducerea Ministerului Transporturilor.
În prezența domnul ministru Iulian Matache s-a solicitat listă minimală de revendicări după cum urmează:
–  Semnarea contractului colectiv de muncă;
– Creșterea salariilor cu cel putin 10%;
– Acordarea tichetelor de masă conform legii, respectiv acordarea de vouchere de vacanță începând cu 1 ianuarie 2016;
Directorii celor  trei companii feroviare (SNTFC CFR Calatori SA, CNF CFR SA si SNTFM CFR Marfa) au declarat că nu pot rezolva aceste revendicări întrucât legislația actuală nu permite acest lucru. Domnul Maxim Rodrigo Gabriel a adus la cunoștință domnului ministru Iulian MATACHE că are răspuns de la Ministerul de Finanțe(pe care l-a înaintat în copie) unde se arată că a acordat Ministerului Transportului suma de bani solocitată de către acesta, totodată existând posibilitatea de acordare a majorării cu 10 % a salariilor la SNTFC CFR Călători SA.
Reprezentanții federațiilor sindicale feroviare reprezentative prezenți la sedinta, au aratat domnului ministru că salariile lucrătorilor feroviari au ajuns la nivelul salariului unui muncitor necalificat, iar de la 01 ianuarie 2015 jumătate dintre salariații feroviari vor ajunge să fie salarizați la salariul minim pe economie, astfel solicitând domnului ministru Iulian Matache să aducă la cunoștință Guvernului României  în ședința de Guvern din data de 23.09.2015 despre iminența deschiderii unui conflict de muncă major la Calea Ferată, respectiv Greva Generală începând cu data de 01 octombrie 2015 dacă nu se vor găsi soluții legale pentru majorarea cu cel puțin 10 % a salariilor. Totodată s-a transmis domnului ministru Iulian Matache că începând cu data de 22.09.2015, salariatii feroviari vor purta banderole albe timp de trei zile în semn de protest pentru tergiversarea soluționării favorabil a revendicărilor solicitate. Mai mult Alianța Națională Sindicală Feroviară (ANSF) a înaintat domnului ministru al transporturilor o sesizare prin care se aduce la cunoștință că cei din conducerea Ministerului Transporturilor si Consiliului de Administrație al SNTFC CFR Călători, vor fi singurii vinovați de nesemnarea unui CCM până la sfârșitul lunii septembrie si de o eventuală grevă Generală la nivel de SNTFC CFR Călători.

Vom reveni cu amănunte după ședința de guvern și întâlnirea cu dl. ministru al transporturilor Iulian Matache.

INFORMARE 15.09.2015

Astăzi 15 septembrie 2015 în urma întâlnirii conducerilor organizațiilor sindicale reprezentative din domeniul feroviar cu reprezentanții celor trei companii feroviare la sediul Ministerului Transporturilor, s-a emis un comunicat de presă solicitând totodată și o întâlnire de urgență cu ministrul transporturilor… citește aici_COMUNICAT DE PRESA – 15.09.2015  ADRESA MINISTRU – 15.09.2015

INFORMARE

Astăzi 03 septembrie 2015 în urma întâlnirii doamnei ministru secretar de stat Maria Magdalena Grigore cu reprezentanții organizațiilor sindicale, s-a emis un comunicat de presă comun… citește aici