LEGEA 221/2018 A FOST PUBLICATĂ ÎN MONITORUL OFICIAL

În Monitorul Oficial nr. 661/2018 partea I din data de 30.07.2018 a fost publicată Legea nr. 221/1018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice ce va intra în vigoare de la 02 august 2018.

Vezi aici … legea-nr-221-2018-pentru-modificarea-si-completarea-legii-nr-263-2010-privind-sistemul-unitar-de-pensii-publice

SHARE

17 Responses

  1. Am lucrat 23 de ani si 9 luni in grupa a II-a de munca ca specialist in domeniul Agricultura avad functia de Tehnician veterinar, ma incadrez la recalcularea conf. Legii 221/2018,cu toate ca am mai avut o recalculare in anul 2008 care nu se referea la impartire vechimii si asta inseamna a disciminare fata de altii.

    1. Din pacate Legea 221/2018 se aplica celor care au lucrat in grupa I de munca, respectiv celor care au iesit la pensie dupa anul 2011…

  2. Buna ziua.Am un stagiu de cotizare de 39ani si 9 luni din care grupa 2 conform legii3/1977.Am fost in pensie medicala din 2008 si sunt in pensie de limita de varsta din 2016.Beneficiez de aceasta lege 221/2018?Va multumesc.

  3. Buna ziua,am lucrat 23 de ani in grupa 1 de munca la reparation locomotive in functie de maistru, am benificiat de oug 209/ 2008 Dar cred ca punctajul pensii mele a fost calculat gresit deoarece am colegi care au avut salariu mai amici si au esti cu pensie mai mare decit mine.Cum sa fac sa stiu ca total sa calculat corect .Va multumesc

    1. Diferenta putea fi facuta doar de stagiul complet de cotizare la care s-a raportat punctajul mediu anual.

  4. Buna ziua,
    Aceasta prevedere include si pe cei care s-au pensionat anticipat. In cazul meu, am iesit la pensie anticipat in 2007, iar in 2012 la limita de varsta. Am lucrat grupa a doua 24 ani.
    VA multumesc pentru raspuns.

    1. Dupa cum este scris in lege, aceste recalculari sunt pentru cei care au cotizat in grupa I de munca…

    2. (1) De prevederile art. 56 alin. (3) lit. b) și c) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, beneficiază, din oficiu, și persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada 1 ianuarie 2011 și data intrării în vigoare a prezentei legi.
      Pentru cei care au iesit anterior, doar instanta se poate pronunta…

  5. De ce personalul navigant de la fosta IPO Tulcea ” intreprinderea de pescuit oceanic ” nu este catalogat pentru recalcularea pensiei , fiind scris pe cartea de munca grupa 1 speciala . De ce calculare vor beneficia ?

  6. Va rog sa mi spuneti de ce nu vad tabelul cu grupa a 2 a? daca eu am 8 ani de grupa a 2 a cu stagiul complet de cotizare conf legii 263 care anul trecut era de 30 de ani si 8 luni,ma bucur de recalculare?va multumesc anticipat!

    1. LEGEA 221/2018 se referă la modificările aduse Legii actuale a pensiilor 263/2011, și anume modifică:
      articolul 55 litera b), tabelul nr. 2; Articolul 56 și introducerea articolului nou Art. 169.2. –
      De recalculare au dreptul cei care au avut stagii de cotizare grupa I de munca inainte datei de 1 aprilie 2001, precum și în situația celor care au realizat stagii de cotizare în locurile de muncă încadrate în alte conditii de munca prevazute la art.29 alin.(2) (și anume…In domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, incadrarea locurilor de munca in conditii deosebite, speciale si alte conditii se realizeaza pe baza criteriilor si metodologiei de incadrare prevazute de Hotararea Guvernului nr. 1.294/2001 privind stabilirea locurilor de munca si a activitatilor cu conditii deosebite, conditii speciale si alte conditii, specifice pentru cadrele militare in activitate, cu modificarile ulterioare, si de Hotararea Guvernului nr. 1.822/2004 privind stabilirea locurilor de munca si activitatilor cu conditii deosebite, speciale si alte conditii, specifice pentru politisti, cu modificarile ulterioare…) și în condiții speciale prevăzute la art. 30 alin.(1) (și anume:…locurile de munca in conditii speciale sunt cele din:
      a) unitatile miniere, pentru personalul care isi desfasoara activitatea in subteran cel putin 50% din timpul normal de munca in luna respectiva;
      b) activitatile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, zonele I si II de expunere la radiatii;
      c) activitatile din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, prevazute de actele normative cu regim clasificat emise pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi;
      d) aviatia civila, pentru personalul navigant prevazut in anexa nr. 1;
      e) activitatile si unitatile prevazute in anexele nr. 2 si 3; (Anexa 2…Activitatea desfasurata de personalul din siguranta circulatiei, care indeplineste functia de mecanic de locomotiva si automotor, mecanic ajutor si mecanic instructor coroborat cu Anexa 3…17. Societatea Nationala de Transport Feroviar de Calatori „C.F.R. Calatori” – SA, localitatea Bucuresti, 18. Societatea Nationala de Transport Feroviar de Marfa „C.F.R. Marfa” – SA, localitatea Bucuresti…)
      f) activitatea artistica desfasurata in profesiile prevazute in anexa nr. 4.
      (2) Periodic, din 2 in 2 ani, locurile de munca in conditii speciale prevazute la alin. (1) lit. e) sunt supuse procedurii de reevaluare a incadrarii in conditii speciale.
      (3) Procedura de reevaluare prevazuta la alin. (2) se stabileste prin hotarare a Guvernului, elaborata in termen de 9 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi.
      (4) Este asimilata stagiului de cotizare in conditii speciale de munca, prevazut la alin. (1) lit. b), perioada anterioara datei de 1 aprilie 2001, in care salariatii au desfasurat activitati de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materialelor prime nucleare, in locurile de munca incadrate conform legislatiei anterioare in grupele I si II de munca si care, potrivit art. 20 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt incadrate in conditii speciale de munca.
      (5) Constituie stagiu de cotizare realizat in conditii speciale de munca si perioadele in care un asigurat care isi desfasoara activitatea in conditii speciale de munca se afla in concediu pentru incapacitate temporara de munca si/sau in concediu de odihna, daca cel putin in ziua premergatoare concediului a lucrat in locuri de munca incadrate in astfel de conditii de munca.
      );

    2. Aaceasta lege se referă strict doar la cei care au cotizat in grupa I de munca.

  7. Încă nu mă interesează,dar vreau să mă informez.