LEGEA 221/2018 A FOST PUBLICATĂ ÎN MONITORUL OFICIAL

În Monitorul Oficial nr. 661/2018 partea I din data de 30.07.2018 a fost publicată Legea nr. 221/1018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice ce va intra în vigoare de la 02 august 2018.

Vezi aici … legea-nr-221-2018-pentru-modificarea-si-completarea-legii-nr-263-2010-privind-sistemul-unitar-de-pensii-publice

9 responses to “LEGEA 221/2018 A FOST PUBLICATĂ ÎN MONITORUL OFICIAL

 1. Buna ziua,
  Aceasta prevedere include si pe cei care s-au pensionat anticipat. In cazul meu, am iesit la pensie anticipat in 2007, iar in 2012 la limita de varsta. Am lucrat grupa a doua 24 ani.
  VA multumesc pentru raspuns.

 2. Codru Gheorghe

  De ce personalul navigant de la fosta IPO Tulcea ” intreprinderea de pescuit oceanic ” nu este catalogat pentru recalcularea pensiei , fiind scris pe cartea de munca grupa 1 speciala . De ce calculare vor beneficia ?

 3. Gheorghe Dandes

  Despre acord global si premii nu vad nimic

 4. vreau sa ma informez

 5. Va rog sa mi spuneti de ce nu vad tabelul cu grupa a 2 a? daca eu am 8 ani de grupa a 2 a cu stagiul complet de cotizare conf legii 263 care anul trecut era de 30 de ani si 8 luni,ma bucur de recalculare?va multumesc anticipat!

  • LEGEA 221/2018 se referă la modificările aduse Legii actuale a pensiilor 263/2011, și anume modifică:
   articolul 55 litera b), tabelul nr. 2; Articolul 56 și introducerea articolului nou Art. 169.2. –
   De recalculare au dreptul cei care au avut stagii de cotizare grupa I de munca inainte datei de 1 aprilie 2001, precum și în situația celor care au realizat stagii de cotizare în locurile de muncă încadrate în alte conditii de munca prevazute la art.29 alin.(2) (și anume…In domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, incadrarea locurilor de munca in conditii deosebite, speciale si alte conditii se realizeaza pe baza criteriilor si metodologiei de incadrare prevazute de Hotararea Guvernului nr. 1.294/2001 privind stabilirea locurilor de munca si a activitatilor cu conditii deosebite, conditii speciale si alte conditii, specifice pentru cadrele militare in activitate, cu modificarile ulterioare, si de Hotararea Guvernului nr. 1.822/2004 privind stabilirea locurilor de munca si activitatilor cu conditii deosebite, speciale si alte conditii, specifice pentru politisti, cu modificarile ulterioare…) și în condiții speciale prevăzute la art. 30 alin.(1) (și anume:…locurile de munca in conditii speciale sunt cele din:
   a) unitatile miniere, pentru personalul care isi desfasoara activitatea in subteran cel putin 50% din timpul normal de munca in luna respectiva;
   b) activitatile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, zonele I si II de expunere la radiatii;
   c) activitatile din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, prevazute de actele normative cu regim clasificat emise pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi;
   d) aviatia civila, pentru personalul navigant prevazut in anexa nr. 1;
   e) activitatile si unitatile prevazute in anexele nr. 2 si 3; (Anexa 2…Activitatea desfasurata de personalul din siguranta circulatiei, care indeplineste functia de mecanic de locomotiva si automotor, mecanic ajutor si mecanic instructor coroborat cu Anexa 3…17. Societatea Nationala de Transport Feroviar de Calatori „C.F.R. Calatori” – SA, localitatea Bucuresti, 18. Societatea Nationala de Transport Feroviar de Marfa „C.F.R. Marfa” – SA, localitatea Bucuresti…)
   f) activitatea artistica desfasurata in profesiile prevazute in anexa nr. 4.
   (2) Periodic, din 2 in 2 ani, locurile de munca in conditii speciale prevazute la alin. (1) lit. e) sunt supuse procedurii de reevaluare a incadrarii in conditii speciale.
   (3) Procedura de reevaluare prevazuta la alin. (2) se stabileste prin hotarare a Guvernului, elaborata in termen de 9 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi.
   (4) Este asimilata stagiului de cotizare in conditii speciale de munca, prevazut la alin. (1) lit. b), perioada anterioara datei de 1 aprilie 2001, in care salariatii au desfasurat activitati de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materialelor prime nucleare, in locurile de munca incadrate conform legislatiei anterioare in grupele I si II de munca si care, potrivit art. 20 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt incadrate in conditii speciale de munca.
   (5) Constituie stagiu de cotizare realizat in conditii speciale de munca si perioadele in care un asigurat care isi desfasoara activitatea in conditii speciale de munca se afla in concediu pentru incapacitate temporara de munca si/sau in concediu de odihna, daca cel putin in ziua premergatoare concediului a lucrat in locuri de munca incadrate in astfel de conditii de munca.
   );

  • Aaceasta lege se referă strict doar la cei care au cotizat in grupa I de munca.

 6. Țîrcomnicu Dumitru

  Încă nu mă interesează,dar vreau să mă informez.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *